03 August 2012

ANTARA CINTA DAN DUSTA (19)

“Sabtu nanti i akan datang untuk mesyuarat dan pastinya untuk berjumpa tunang tersayang juga..”kata-kata Emir membuat aku terkedu.Bukannya aku tidak gembira untuk berjumpa dengannya tetapi hari Sabtu nanti aku ada kuliah.Kuliah sampai petang.Kalau ikut kata Emir, dia akan sampai jam 7.35 pagi. Dia akan menghadiri mesyuarat jam 9 pagi.Huhu..Emir nak aku menjemputnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.Aku perlu mencari jalan agar Emir tidak mencurigai aku.Buat sementara ini aku tidak mahu Emir tahu aku sedang menyambung pengajianku. Aku tak bersedia untuk mendengar ceramah percumanya.

Aku menghantar SMS kepada DIA. Aku ceritakan keresahanku kepadanya. DIA menasihati aku memikirkan jalan terbaik agar tidak timbul masalah yang akan menjerat diri aku sendiri.Sempat juga DIA mengingatkan aku agar memakai cincin pertunanganku.Hehe..ini yang membuat aku semakin senang berkawan dengan DIA.Ada tikanya kebaikan DIA membuat aku seakan lupa semua dendam dan percaturan yang aku aturkan untuknya.Dan ada masanya perasaan bersalah mulai membenih di benakku.Namun keegoanku tidak akan menyerah dengan mudah.

Aku mencari nombor telefon bimbit tutor Bahasa Melayu Tinggi aku. Segera aku menghubunginya dan memberitahu aku akan hadir kuliah beliau lewat sedikit Sabtu nanti. Nasib baiklah Encik Bujang tidak banyak karenahnya.Maka,buat seketika aku boleh bernafas lega.Dalam kepala aku sudah buat perancangan jahat.Aku harus bijak menyembunyikan segalanya..

Awal-awal lagi, aku sudah menyarungkan cincin pertunanganku.Aku takut terlupa.Setibanya di lapangan terbang,Emir Asyraf Dato Maulana merangkap tunanganku sudah menunggu.“I miss you sayang..”.Meremang bulu romaku mendengar panggilan ‘sayang’ daripada Emir.Aku yakin Emir nampak wajahku yang merona merah.Emir menawarkan diri untuk memandu.Aku mengiyakan saja.Sebabnya, aku tidak suka memandu.Selepas menemani Emir sarapan, aku segera meminta diri dengan alasan ada mesyuarat di sekolah.Emir sedikitpun tidak mencurigai aku.

Daripada Hotel Merdeka Palace aku pecut ke Stutong Management Centre. Aku berharap aku tidak terlalu lewat untuk menghadiri kuliah.Kesesakan lalu- lintas membuat aku sedikit kelam-kabut.Aku aturkan langkah dengan cepat menaiki tangga untuk sampai ke bilik kuliah.Oooppss!! Aku terlanggar seseorang.Buku-buku aku terjatuh di atas tangga.Tatkala aku mendengar kata maaf daripada orang yang aku langgar, hatiku berdegup kencang.Aku telah melanggar Encik Zulhadi. Malunya tak terkata.Encik Zulhadi tersenyum dan sempat menyakat aku. “Nak kejar siapa ni?”Aku tersipu malu dan segera meminta diri untuk masuk bilik kuliah.Baru saja nak mengatur langkah,Encik Zulhadi memanggilku.“I want to see u later.After class.”Aku sekadar mengangguk tanpa kata.

Aku gagal memberikan sepenuh tumpuan terhadap kuliahku.Fikiran aku berkecamuk. Memikirkan Emir yang meminta aku menemaninya ke majlis makan malam di rumah kawannya.Memikirkan Encik Zulhadi yang meminta aku berjumpanya selepas kuliah petang nanti.Kalau aku berjumpa dengan Encik Zulhadi, pastinya aku akan terlewat untuk berjumpa Emir. Aku harus bijak membuat keputusan.Minta-mintalah otak aku berfungsi dengan baik untuk merekacipta idea yang bernas.

Selepas tamat kuliah English Writing Skill, aku segera memboloskan diri dan menuruni anak tangga dengan cepat.Aku takut untuk bertembung dengan Encik Zulhadi.Segera aku larikan kereta ke jalan utama untuk pecut balik ke rumah.Jeritan HP aku, membuat aku hampir melanggar kereta di hadapanku.Aku tahu itu adalah panggilan daripada Encik Zulhadi. Setelah beberapa kali HP aku menjerit, dalam keterpaksaan aku menjawab panggilan Encik Zulhadi.

No comments:

Post a Comment